Donker Lauwersoog om toerisme en recreatie te versterken

Donker Lauwersoog om toerisme en recreatie te versterken

Het Lauwersmeer is een van de twee Dark Sky Parken van Nederland. Dat betekent dat je er ’s nachts de sterrenhemel in al haar glorie nog kunt bewonderen. Naast de natuurwaarde die het meer hierdoor biedt, trekt het ook recreanten en toeristen aan. De havencoalitie in Lauwersoog wil hier een bijdrage aan leveren door ook in de haven zelf het aantal lichtbronnen terug te brengen.

Op initiatief van de Havencoalitie van het Programma Duurzame Haven Lauwersoog is daarom een start gemaakt met de ontwikkeling van het Masterplan Donkerte Lauwersoog. De Havencoalitie kent ruim 100 leden, waaronder bedrijven overheden, maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstellingen. Naast openbare en terreinverlichting, wil de coalitie ook de lichtuitstoot van steigers, gebouwen en schepen verminderen.

Een 18-tal bedrijven in Lauwersoog hebben via de Ondernemersvereniging Hogeland West een bijdrage van Ondernemersfonds Het Hogeland gevraagd voor het opstellen van dit Masterplan. Het fonds heeft besloten om hiervoor 30.000 euro ter beschikking te stellen.